GAP 19: People on the move

Meer en meer mensen verlaten hun thuisland om ergens anders te gaan wonen. Vrijwillig of gedwongen. Alleen al het aantal internationale studenten is wereldwijd gestegen naar 6 miljoen waarvan 2 miljoen in Europa zijn. Daarnaast zijn er mensen die emigreren vanwege werk, de liefde, maar ook velen als vluchteling. In het buitenland ondervinden migranten talloze uitdagingen. Op het gebied van taal en cultuur, maar ook het vinden van een baan, vrienden, een religieuze gemeenschap, het gaat lang niet altijd van een leien dakje. Dit creëert kansen voor de kerk om op een gastvrije manier het goede nieuws te delen met woord en daad om zo discipelen te maken zoals Jezus ons heeft opgedragen toen Hij de aarde verliet. Zou het niet daarom zijn dat aantallen migranten maar toe blijven nemen? Zit daar een plan van God achter?

In het werken met internationale studenten merken we steeds dat zij erg open en nieuwsgierig zijn naar het christelijk geloof. Ze weten er weinig van. Zijn soms teleurgesteld in hun eigen religie en op zoek naar een alternatief. Hoe gaan zij christenen ontmoeten die hen verder op weg helpen? Het mooie is dat we voor dit missiewerk zelf niet hoeven te emigreren, geen moeilijke talen te leren. God brengt hen naar ons toe terwijl ze al Engels spreken en open zijn om ons te leren kennen. Hoe mooi kun je het hebben? Door het bieden van gastvrijheid, een maaltijd, een kopje koffie of thee kunnen we allemaal meehelpen in de grote opdracht. Hoe kunnen we hierin meer samenwerken als kerken, christelijke organisaties en ook op de werkplek? Alleen al in Nederland zijn er meer dan 100.000 internationale studenten. De meesten gaan terug naar huis zonder bij een Nederlander op bezoek te zijn geweest. Een gemiste kans! Organisaties als Navigators, Agape en IFES zetten zich al decennia lang in om uit te reiken naar internationale studenten maar we bereiken waarschijnlijk hooguit 1%. Dat is op zich al fantastisch want we zien studenten tot geloof komen en groeien in hun geloof maar we zien uit naar meer.

Afgelopen november hield het WIN (Wereldwijd Internationaal Studenten  ministry netwerk) van Lausanne een conferentie in Nairobi, Kenia waarin we mensen uit alle hoeken van de wereld bij elkaar brachten om van elkaar te leren en te kijken hoe we nog meer samen kunnen werken. Hieruit kwam ook naar voren dat we de lokale kerken nodig hebben om van 1% naar meer te kunnen komen. Helpt u mee? Het kan op velerlei manieren, door gebed, financiën maar ook praktisch. Neem gerust contact met me op om hierover door te praten. God wil ons inschakelen in Zijn plan. Doet u/doe jij ook mee?

Francina de Pater is Catalyst voor het Internationaal studenten ministry issue netwerk van Lausanne, directeur Internationale studenten bij IFES-Nederland en Associate Regional Secretary bij IFES-Europa.